miércoles, 18 de junio de 2014

UN LABERINT PLE DE PAU


 Al llarg de la història, Barcelona  sempre ha estat una ciutat important en el desenvolupament científic i tecnològic.


A principis d'aquest any 2014, la classe de 3r d'ESO de l'escola Roig Tesalia va assistir a la visita gratuïta d'un símbol característic de Barcelona, l'Hospital de Sant Pau i  de la Santa Creu. Ara esperem que surtin els alumnes, perquè ens facin cinc cèntims del que han vist.
Ens expliquen sorpresos que aquest edifici històric té els seus orígens l'any 1401, quan Martí I l'Humà va crear un hospital al Raval (Hospital de la Santa Creu). I aquest és   una unió de 6 hospitals diferents: (Marcús, Desvilar, Vilar, Santa Eulàlia, Mesells i Colom). 
El delegat, que sembla interessat, ens explica que el banquer Pau Gil va fer possible l'inici d'una nova construcció per atendre la demanda sanitària. La Marta, que vol intervenir, comenta que aquest nou hospital va ser encarregat a l'arquitecte Lluís Domenèch i Montanerinaugurat al 1930. Aquest mateix any es va inaugurar l'hospital amb el nom d'Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu. En els seus plànols es marcaven un projecte en el qual s'hi construïen quaranta-vuit pavellons, però finalment només se'n van construir vint-i-set.

Aquí teniu un vídeo, del programa Els Matins de TV3, sobre la inauguració del Hospital de Sant Pau remodelat:
 
Però Pau Gil va posar unes condicions a l'Ajuntament:

- El nom havia de ser Hospital de Sant Pau.

- L'Hospital havia de ser modern en medicina.

- S'havia de fer amb els diners dels quals disposaven.

- Tot el conjunt s'havia de construir en un sol edifici.

- Es proposà un concurs públic per saber qui seria l'arquitecte.

- Les Germanes de la Caritat es farien càrrec de l'hospital.

Poc després, el delegat del grup ens preguntà: Sabeu que Sant Pau va ser declarat Monument Històric i Artístic i Patrimoni mundial per l'UNESCO?  

Els alumnes informen que durant els últims anys s'ha remodelat i renovat el recinte modernista de Sant Pau i, finalment, ha obert les seves portes. Està format per 27 pavellons 12 dels quals ara estan rehabilitats. 
La professora concreta que la remodelació s'ha basat en una proposta cultural. I la idea principal era construir una mena de ciutat per als malalts, on puguessin gaudir de comoditats i avenços tecnològics que  s'havien desenvolupat per tota Europa.
Actualment, l'Hospital és una construcció històrica d'inportància internacional, visitada no només pels barcelonins, sinó per milions de turistes d'arreu del món.

 Els nois i noies de l'escola han après més sobre l'art modern. Un art que aporta  estils i idees a la nostra societat. Els alumnes han gaudit d'una interessant experiència i han adquirit un ampli  coneixement de l'estil arquitectònic de Lluís Domènech i Montaner.



No hay comentarios:

Publicar un comentario