jueves, 19 de junio de 2014

MAPA SONOR DEL BARRI

MAPA SONOR DEL BARRI


L’activitatMapa sonor del barri” pretén fer un estudi del soroll que s’escolta en els espais públics destinats al lleure dels habitants del barri. També vol conscienciar dels problemes de salut que poden derivar de l'exposició continuada a nivells sonors molt acusats.





A la recerca del confort acústic perdut

Aquest magnífic vídeo fa una descripció del l'ambient acústic en el que ens trobem en la nostra vida quotidiana. També reflexiona sobre quin hauria de ser en nostre comportament en relació al so que nosaltres mateixos generem. Els alumnes de tercer d'ESO n'han fet un resum que podeu llegir tot seguit.



El soroll, un agent contaminant present en la nostra societat, produït per una diversitat d'elements que conviuen amb nosaltres. El soroll no es veu però els seus efectes són múltiples i variats. El soroll és qualsevol so no desitjat. El soroll i so és causat per l'efecte dels moviments dels cossos, sempre que alguna cosa es mou pot produir so o soroll.

La diferència entre so i soroll depèn de l'efecte que produeix en les persones. El so i el soroll es mesuren amb dos paràmetres: la freqüència i el nivell sonor.
La freqüència identifica si el so és greu o agut. Els sons greus tenen freqüència baixa, els aguts freqüencia alta, i s' expressa en Hertz.
El nivell sonor si el so és fort o dèbil, i s'expressa en decibels. L'oïda està capacitada per percebre sons que del 0 fins al 120 decibels.

Per sobre de 120 dB, el so és dolorós i perillós per l'oïda. La exposició continuada a més de 75 dB, exposa els nostres oïdes a la fatiga auditiva amb un risc de sordera progressiva. Quan l'estímul sonor sobrepassa determinats limits, es produeix efectes perjudicials per a la salut, A nivells mitjos o baixos, el soroll produeix malestar i dificulta l'atenció, la comunicació, el son... La repetició d'aquestes situacions pot produïr estats crònics de nerviosisme i estrès que a la vegada porta transtorns psicofísics i malalties cardiovasculars. El soroll influeix negativament sobre el son apartir dels 30 decibels dificultant el dormir, causant interrupcions del son o disminuin la qualitat. Altres efectes negatius són trastorns psicofísics com l'ansietat, depresió, irritabilitat...
Per aconseguir un ambient acústic confortable s' ha de fer dues coses: protegir-nos contra el soroll i evitar conductes generadores de soroll . Respecte a la primera, hem d'actuar amb pautes de conducta adequades davant de l'exposició excessiva de so, com escoltar música a nivells molt alts (si utilitzem cascos controlar el volum per evitar danys), no freqüentar discoteques en les que el nivell sonor és excesivament alt o no romandre massa temps en aquest locals, sortir de locals d'oci en els quals el nivell sonor impedeix mantenir una conversa.

Respecte la necesitat d'evitar conductes generadores de soroll és molt el que podem fer cadascun de nosaltres. Una part de les molèsties produïdes pel soroll son fruit d'un comportament poc correcte. Unes pautes de conducte produeixen efectes beneficiosos en la consecució d'ambients acústics: parlar en un to de veu moderat (no es necessari cridar per comunicar.-se), si utilitzem el mobil en el transport públic parlar fluix, no fer partícipes ni molestar als que viatjen amb nosaltres, no organitzar tartulies al carrer (sobretot en hores nocturnes), en els locals d'oci com restaurants o cafeteries parlar amb veu moderada. A casa, el nostre soroll pot impedir la tranquil·litat de les persones que estan dormint o molestar als nostres veïns. Hem d'evitar caminar amb sabates que puguin molestar al pis inferior, tampoc utilitzar electrodomèstics que facin gaire soroll, a totes hores del dia utilitzar un volum adequat amb els aparells de música i no arrossegar mobles.

Aconseguir un ambient acústic saludable és una necessitat per la bona convivència de tots nosaltres, tot el que estigui a les nostres mans per aconseguir-lo és benvingut.



 TREBALL DE CAMP



Uns alumnes de tercer d'ESO hem anat a mesurar quin és el nivell de so que s'escolta en terrasses i bars que hi ha al voltant de l'escola. Aquests són els resultats:

Taula de decibels a locals i terrasses
Nom del bar
Adreça
Interior/terrassa
Puntes baixes (dB)
Mitjana (dB)
Puntes altes (dB)
Ricci Antoni Maria Claret 89 Exterior 71 81 88
Ricci Antoni Maria Claret 89 Interior 67 74 81
Los Buñuelos de la tia Francisca C/Lepant 372 Exterior 71 77 89
Los buñuelos de la tia Francisca C/Lepant Interior 65 81 90
Bar Lepanto 380 C/Lepant 380 Interior 66 71 79
Tapas Tradicionales Chinas Travessera de Gràcia 350 Exterior 68 74 83
Tapas Tradicionales Chinas Travessera de Gràcia 350 Interior 63 69 80
Bon Cafè Sousse C/Padilla 341 Exterior 66 78 86
Frankfurt C/Padilla Interior 67 74 83
Empordà C/Lepant Interior 69 80 89
Bar Cafeteria JB C/Marina Interior 67 74 81
Bar Cafeteria JB C/Marina Exterior 72 81 90
Davinci C/Sardenya Interior 65 77 87
Davinci C/Sardenya Exterior 72 78 87
El Sabor C/Sardenya 403 Exterior 68 74 81
El Mirador C/Sardenya Interior 69 75 79
El Mirador C/SArdenya Exterior 73 78 83
Bar la Granja C/Industria Exterior 74 82 88




Uns altres alumnes hem anat a tots els parcs, jardins, passeigs que hi ha vora l'escola i hem mesurat el soroll que s'hi escolta, i n'hem obtingut aquests resultats:


Taula de decibels a parcs i jardins

Puntes baixes (dB)
Mitjana (dB)
Puntes altes (dB)
Jardins de la Sedeta
60
70
83
Jardins d’Antoni Puigvert
58
73
86
Jardins de Caterina Albert
60
76
93
Plaça de la Sagrada Família
69
73
79
Plaça de Gaudí
65
71
79
Jardins del Príncep de Girona
59
70
86
Jardins de la Indústria
65
73
84
Avinguda Gaudí
65
75
81
Passeig de Sant Joan
71
79
85
Parc de les Aigües
53
59
68



Amb aquestes dades que hem recollit, podem extreure que en general, l'ambient acústic del barri és força sorollós degut a la proximitat del transit dels carrers . Però ara sabem que si ens ve de gust passejar tranquil·lament per un parc o jardí, el lloc més silenciós és "El Parc de les Aigües", on no solament hem obtingut les mesures més baixes, sinó que és on hi ha menys diferència entre els pics més alts i els més baixos. Altres parcs aconsellables són: "Jardins de la Sedeta" i "Jardins del Príncep de Girona".

De la mateixa manera, sabem que si volem prendre un refresc o gaudir d'una conversa amb un amic mentre fem un cafè, les millor terrasses són les dels bars "Tapas Tradicionales Chinas" (Travessera de Gràcia, 350), "El Sabor" (Sardenya, 403) i "Los Buñuelos de la Tia Francisca" (Lepant, 372).

Així mateix, si preferim un ambient més íntim, els bars amb els interiors més tranquil·ls són: "Tapas Tradicionales Chinas" (Travessera de Gràcia, 350), "Bar Lepanto 380" (Lepant, 380) i "Ricci" (Sant Antoni Maria Claret, 89).

No hay comentarios:

Publicar un comentario