lunes, 15 de junio de 2015

EVOLUCIÓ DE L'ENSENYAMENT DE LES CIÈNCIES A CATALUNYA



La primera referència que es troba sobre de l'ensenyament de les Ciències a Catalunya és a l'any 1857, on s'introdueix l'assignatura Nocions Generals de Física i d'Història Natural. Aquesta assignatura només  es contemplava per als nens, perquè per a les nenes es va introduïr l'assignatura  Elements de Dibuix Aplicat a les Labors i Lleugeres Nocions d'Higene Domèstica. No estudiaven el mateix, ja que no hi havia coeducació, hi havia segregació de gèneres.

La primera llei que es va establir, als anys 30, de les ciències físiques, químiques i naturals, dividia l'ensenyament d'aquestes ciències en primari i secundari.  Anys més tard, es va intentar abolir aquesta llei per ensenyar ciències físiques, químiques i naturals a ambdós sexes. Però finalment l'intent va fracassar. 

Als anys 30, Catalunya era un dels llocs més avançats d'Europa pel que fa a l’educació. Hi havia un sistema educatiu laic i modern, però el començament de la Guerra Civil va suposar una interrupció al desenvolupament científic i tècnic, una tornada enrere en l’ensenyament, i molts científics i tècnics catalans van haver d’anar a treballar a l’estranger.













Plaça Catalunya als anys 30.


A l'acabar el franquisme, el nivell de l´ensenyament va anar millorant. No cal dir, que els centres de recerca es van multiplicar gràcies al finançament, tant públic  com privat, i actualment, encara s'està intentant assolir el nivell europeu en aquest àmbit. A finals d’aquest mateix segle, es va introduir l’assignatura “Coneixement del món físic” i l’idioma estranger.

Durant aquests anys, paral·lelament a aquests canvis en l'ensenyament de les Ciències, es van produir molts descobriments científics. Aquí es citen alguns dels més importants:

Dècada dels 50:
- descobriment de l’estructura de l´ADN que va ajudar a explicar les lleis de l'herència de Mendel i la teoria de l'evolució de Darwin
- descobriment dels enzims de restricció que tallen seqüències específiques de l'ADN















Estructura de l'ADN



Dècada dels 60:
construcció dels primers coets
- J.Tuzo Wilson va proposar la teoria de les plaques tectòniques

Dècada dels 70:
- Donald Johanson descobreix l’esquelet fossilitzat quasi complet d’un homínid d'Austrolopithecus Afarensis de 3’2 milions d’anys d’antiguitat (Lucy, nom que li va ser posat per la cançó dels Beatles "Lucy in the sky with diamonds", que sonava al campament)
- descobriment dels oncogens
- descobriment del procès d'entrocament de l'ARN (maduració de l´ARN)






 




Els oncogens


Dècada dels 80:
- identificació del retrovirus VIH
- descobriment del poliformisme de l’ADN que va donar lloc a la ciència forense de l'ADN














Virus VIH



Dècada dels 90:
- aparició d’Internet
- començament del projecte genoma humà

1a dècada del segle XXI:
- finalització del projecte genoma humà
- descobriment del Bosó de Higgs   














Bosó de Higgs




Per saber sobre els anys 20: http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=18141

No hay comentarios:

Publicar un comentario