jueves, 18 de junio de 2015

ALBERT EINSTEIN


Albert Einstein va morir a Princeton  (Nova Jersey, Estats Units) el 18 d'abril de 1955, als 76 anys d'edat, com a conseqüència d'una hemorràgia interna causada per la ruptura d'un aneurisma aòrtic abdominal. Ell patia de coliscestitis, és a dir, una inflamació a la vesícula biliar. L'aneurisma anteriorment va estar reforçada quirúrgicament pel Dr. Rudolph Nissen al 1948. Einstein va rebutjar la cirurgia, dient: "Vull anar-me'n quan vull. És de mal gust perllongar la vida artificialment. He fet la meva part, és hora de marxar. Ho faré amb elegància."
  
Einstein va néixer el 14 de març de 1879 a Ulm (Alemanya). Va ser el creador de la teoria de la relativitat l'any 1905 i va publicar-la quan encara era un jove físic desconegut, treballador de l'Oficina de Patents de Berna. També es considera  l’inventor de la bomba atòmica, juntament amb Robert Oppenheimer.


El 1914, just abans de la Primera Guerra Mundial, torna a Alemanya i s'estableix a Berlín durant uns anys. Einstein marxa d'Alemanya a causa de l'ascens del nazisme, al 1932, i s'exilia als Estats Units, on va ensenyar a l'Institut d'Estudis Avançats de Princeton.


Va guanyar el Premi Nobel de Física al 1921 per la seva explicació de l'efecte fotoelèctric i per les seves nombroses contribucions a la física teòrica. Tot i que el descobriment que el va fer mundialment famós fou la teoria de la relativitat, no va ser reconeguda com a mereixedora del Nobel.

Les seves restes van ser incinerades i les seves cendres escampades en un lloc desconegut. Abans de la incineració, el patòleg de l'Hospital de Princeton, Thomas Stoltz Harvey, li va extreure el cervell per preservar-lo, sense le permís de la família, amb l'esperança que la neurociència del futur sigui capaç de descobrir què va fer a Einstein tan intel·ligent. A la pissarra d'Einstein van quedar les equacions sense concloure per integrar les quatre forces fonamentals. 

Albert va visitar Barcelona durant sis dies, l'any 1923, convidat per l'ingenier i matemàtic Esteve Terradas. Va venir a Catalunya fa 90 anys per impulsar una comunitat científica moderna. Va fer en total 3 conferències.


Barcelona, 1923

Juntament amb Newton i Galileo, Einstein ha estat un dels físics més revolucionaris de la història, per no dir el que més. Sempre serà recordat com l'home que va canviar la trajectòria de la ciència.

No hay comentarios:

Publicar un comentario